У ЈАБУЦИ КОД ПРИЈЕПОЉА ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА, „МОСТОВИ БАЛКАНА“
22.08.2014.

БОБОЋАНИ НАСТУПИЛИ У ПРИЈЕПОЉУ

 

Мостови Балкана у Пријепољу, манифестација je посвећена вокално-инструменталном наслеђу, a обухвата традиционално народно певање, са посебним нагласком на архаичном вишегласном извођењу, музику на традиционалним инструментима, епске песме и народне игре, а извођачи обавезно морају бити одевени у народну ношњу.

Програм је почео ...

Opširnije

О ВЕЛИКОМ РАТУ У СКЦ-у
11.07.2014.

Дан уочи православног празника Видовдан у просторијама Српског културног центра у Вуковару одржано је предавање „Сто година од Великог рата“ и промоција књиге Ратка Парежанина „Гаврило Принцип у Београду“.

 

О узроцима и последицама избијања Првог светског рата говорио је историчар Зоран Јакшић из Трпиње, док је о књизи „Гаврило Принцип у Београду“ ...

Opširnije

СКЦ ВУКОВАР И ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ БРЧКО ПОТПИСАЛИ УГОВОР О САРАДЊИ
09.06.2014.

Српски културни центар из Вуковара убудуће ће бити посредник приликом уписа студената из ових крајева на Европском универзитету у Брчком. Договорено је то споразумом којег су петог јуна потписали в.д. директора СКЦ-а Светислав Микеревић и председник Управног одбора Универзитета Недељко Станковић. Циљ сарадње требао би у будућности да буде олкашавање студирања вуковарским ...

Opširnije

Делегација СКЦ-а на отварању нових просторија Европског универзитета
04.06.2014.

Делегација СКЦ-а Вуковар на челу са в.д. директором Светиславом Микеревићем присуствовала је отварању нових просторија Европског универзитета у Брчком којег су свечано отворили градоначелник Брчког Анте Домић и председник Управног одбора Европског универзитета Недељко Станковић.

Декан Европског универзитета Зоран Милошевић подсетио је да ова установа у дистрикту ...

Opširnije

Конференција за штампу Матице српске
12.05.2014.

У понедељак 5. маја 2014. у 12 часова у сали за седнице Матице српске одржана је конференција за штампу са темом актуелни догађаји у Матици српској. Конференцију је водио председник Матице српске проф. др Драган Станић, а били су присутни и генерални секретар Матице српске проф. др Ђорђе Ђурић и чланови Жирија за доделу Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе: ...

Opširnije

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ МАТИЦЕ СРПСКЕ И СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ИЗ ВУКОВАРА
05.05.2014.

НА ДОБРОБИТ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

 

Потписивању Протокола о сарадњи између Матице српске и Српског културног центра присуствовали су тројица водећих људи једне од најзначајнијих и најстаријих српских институција, њен председник проф др Драган Станић, потпредседник проф др Бранко Бешлин и секретар Матице српске проф др Ђорђе Ђурић.

 

Споразум који је потписан ...

Opširnije

Dragan Stanić: 'Odnos prema srpskom jeziku u Vukovaru ozbiljan je problem'
05.05.2014.

Srpski kulturni centar Vukovar, koji je 2009. godine osnovalo Zajedničko vijeće općina, i Matica Srpska iz Novoga Sada potpisali su danas u Vukovaru sporazum o suradnji.

Prema riječima vd. direktora SKC-a Svetislava Mikerevića planirana je realizacija brojnih projekata, a prvi od njih je pokretanje knjižnice centra. – Matica Srpska ima dobre predavače i u budućnosti planiramo organizaciju okruglih stolova, tribina i sličnih sadržaja kako bi obogatili društveni život. I sami ćemo predložiti neke sadržaje - najavio je Mikerević.

"Odnos prema srpskom jeziku i kulturi u Vukovaru ozbiljan je problem"

U ime Matice Srpske ...

Opširnije

Корисници наше библиотеке
23.04.2014.

Лепо је видети књигу у рукама младих људи. Књиге су извор знања, мудрости и корисних савета, а све то је овим младим људима веома потребно.

Нека им књиге буду најбољи пријатељи, јер оне ретко када изневере!
 

...

Opširnije

Свечано потписивање уговора о сарадњи између СКЦ Вуковар и Матице српске Нови Сад
22.04.2014.

...

Opširnije

Срби из Хрватске у посети Матици српској у Новом Саду
20.02.2014.

СУСРЕТ ПРИЈАТЕЉА
Председник Матице српске др Драган Станић 20. фебруара ове године примио је делегацију Срба из Вуковара. Дожупан Вуковарско сремски Ђорђе Ћурчић, Светислав микеревић, директор Српског културног центра из Вуковара и Дејан Дракулић, председник Српског певачког друштва ''Јавор'' из Вуковара, заједно са др Небојшом Кузмановићем, председником ...

Opširnije