05.05.2014. ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ МАТИЦЕ СРПСКЕ И СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ИЗ ВУКОВАРА


pogledaj ostale fotografije - klikni

НА ДОБРОБИТ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

 

Потписивању Протокола о сарадњи између Матице српске и Српског културног центра присуствовали су тројица водећих људи једне од најзначајнијих и најстаријих српских институција, њен председник проф др Драган Станић, потпредседник проф др Бранко Бешлин и секретар Матице српске проф др Ђорђе Ђурић.

 

Споразум који је потписан од стране председника Матице српске Драгана Станића и вршиоца дужности директора Српског културног центра Светислава Микеревића, састоји се из седам тачака, док је циљ споразума унапређење књижевног, уметничког и образовног рада. Такође, чланом споразума Матица српска обавезује се донирати књиге за формирање библиотеке Српског културног центра у Вуковару што је по речима директора овог друштва један од примарних послова у наредном периоду.

 

Представници Матице српске у Вуковару и околини нису први пут. Интензивна сарадња постојала је деведесетих година прошлог века, док су у новије време представници најстарије српске културне и научне институције чести гости Културно-научног центра „Милутин Миланковић“ из Даља где су учествовали на два научна скупа, а добру сарадњу имају и са Српским културним друштвом „Просвјета“ из Загреба.

 

ЈУБИЛЕЈ МАТИЦЕ

 

Матица српска основана је 1826. године у Пешти, а један од њених оснивача је Јосиф Миловук, иначе рођени Трпињац. Он је са још шесторицом Срба, махом трговаца, покренуо друштво које ће с временом постати једна од најзначајнијих српских институција.

 

Пре 150 година Матица српска је премештена из Пеште у Нови Сад где јој је и данас седиште. Иако давно основана, Матица српска прати савремене трендове тако да данас има добро направљену интернет презентацију где су доступни сви подаци о овој институцији, са најновијим вестима и догађајима, издањима који се могу видети у ПДФ формату, док се сви научни и књижевни скупови у организацији Матице српске могу директно пратити путем ове презентације.

 

Након потписивања протокола у просторијама Српског културног центра представљен је рад Матице српске вуковарској публици. На тој трибини су поред председника и секретара Матице српске говорили и потпредседник ове институције проф др Бранко Бешлин као и председник Друштва чланова Матице српске из Бачке Паланке др Небојша Кузмановић.

 

Била је то прилика да се многи упознају са радом Матице српске, њеном историјом и данашњим активностима на плану очувања и унапређења српске културе и науке. Учешћа у програму узели су и чланови Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“ као и етно група „Ђурђевак“ из Боботе.

С. Секулић


Svetislav Mikerević