ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

12.12.2017.ВЛАДА СПРЕМНА ЗА РАЗГОВОР О НЕИСПЛАЋЕНИМ ПЕНЗИЈАМА

Загреб, 12.12. – У Министарству рада и пензионог система одржани су преговори између представника власти Републике Хрватске и представника финансијски оштећених пензионера на тему неисплаћених пензија припадницима српске заједнице током ратних година.

Састанком је председавао министар Марко Павић, који је изразио спремност Владе Републике Хрватске за разговор око изналажења позитивног решења за пензије које припадницима српске заједнице нису исплаћивале током '90-тих година. Уз министра Павића, у име Републике Хрватске говорили су државна секретарка Катарина Иванковић Кнежевић, помоћница министра Мелита Чичак и помоћник директора Хрватског завода за пензионо осигурање Иво Булаја.

Финансијски оштећене пензионере представљали су председник Клуба заступника СДСС-а Борис Милошевић, саборска заступница Драгана Јецков, председник Удружења финансијски оштећених пензионера Илија Војновић, правни саветник СНВ-а Јелена Борић и председник Одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић.

Представници Владе Републике Хрватске напоменули су како су питања пензија и конвалидације рада, део активности 3.2.3. утврђених „Оперативним програмима за националне мањине за период 2017. – 2020.“, са планираним роком провођења у првом кварталу 2018. године.

Као резултат преговора договорено је оснивање радне групе која ће укључивати представнике Владе Републике Хрватске и представнике финансијски оштећених пензионера. Задатак радне групе ће бити да појединачно преиспита сваки предмет који се тиче неисплаћених пензија и конвалидације рада за припаднике српске националне мањине током ратних година. 

 

 

 

                                                                                                     Секретар

                                                                                                       Винко Лазић

11.12.2017.ОБЕЛЕЖЕНО 15 ГОДИНА ОД ДОНОШЕЊА УСТАВНОГ ЗАКОНА О ПРАВИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Загреб, 11.12. - Уз представнике највиших политичких тела Републике Хрватске, заступнике националних мањина, Уставног суда, Хрватске академије наука и уметности и Универзитета, обележавању 15. годишњице доношења Уставног закона о правима националних мањина у Хрватском сабору у понедељак је присуствовала и делегација Заједничког већа општина предвођена председником Срђаном Јеремићем.

Учесници су указали на околности и потребу доношења овог Закона, његове резултате и перспективу. Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, указао је на недостатак политичке воље и спорост у решавању многих законских права припадника српске националне мањине. Истакао је вишегодишње нерешавање обавезе пререгистрације основних школа, као и одбијање Вуковарско-сремске жупаније да пренесе оснивачка права школа на општине које су то затражиле.

Председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић говорио је о различитим тумачењима члана 22. Уставног закона о правима националних мањина, што код запошљавања омогућава наставак подзаступљености припадника српске националне мањине у многим институцијама локалне и регионалне самоуправе.

08.12.2017.САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ЗВО-а СА НАЧЕЛНИКОМ ПУ ВУКОВАРСКО-СРЕМСКЕ

Вуковар, 8.12. - На иницијативу Срђана Јеремића, председника Заједничког већа општина у уканцеларији начелника Полицијске управе вуковарско-сријемске, одржан је радни састанак, на којем су се, пре свега, представници Већа упознали с новим менаџментом вуковарско-сремске полиције.

Заменик жупана вуковарско-сремског Ђорђе Ћурчић, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић те председник Одбора за људска права у ЗВО Јован Влаовић у својим су излагањима истакнули потпуну сарадњу у догађајима која се тичу српске националне мањине, понајвише у питањима осигурања повољног стања сигурности на подручју где је заступљена српска национална мањина (осигурање сакралних објеката у данима благдана и празника, појачане мере сигурности за време посета дужносника и других штићених особа у време верских, културних и спортских манифестација). 

Начелник ПУ вуковарско-сремске Фабијан Капулар представницима Већа укратко је изложио стање сигурности на подручју Вуковарско-сремске жупаније, које је, како истиче, и више него задовољавајуће. Анализирајући показатеље стања сигурности, начелник ПУ задржао се на догађајима који су етнички мотивирани. Начелник је нагласио како је таквих догађаја из године у годину све мање, што се своди на десетак догађаја годишње.

Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић похвалио је рад полицијских службеника те понудио сарадњу и сваки облик помоћи у решавању догађаја на подручјима где делује ЗВО. 

Јован Влаовић се заинтересовао за казнена дела преваре, у којима су биле оштећене старије особе, посебно недавног случаја у Сремским Лазама када је старији господин поверовао информацији „лажне конзуларне раднице“ те у име лечења кћери у Лондону неколико пута у пошти уплатио укупно више десетина хиљада куна. Водитељ Криминалистичке полиције Марио Караматић појаснио је модусе рада превараната, који на софистицирани начин, користећи сва достигнућа модерне технологије, искориштавају емпатију махом старијих особа те их врло лако учине жртвом преваре.

Заменик жупана истакнуо је како се чланови ЗВО-а желе интензивније укључити у превентивне пројекте које проводи полицијска управа. Стога је заменик начелника ПУ вуковарско-сремске Горан Ловрић позвао Веће на гостовање у централом догађају кампање „Мање оружја-мање трагедија“ 18. децембра у Маркушици.


Маријана Маја Барбарић
полицијска службеница за односе с јавношћу
 

07.12.2017.РАДНИ САСТАНАК У ОПШТИНИ ПОПОВАЦ

Поповац, 7.12. - Председник и потпредседник ЗВО-а Срђан Јеремић и Радомир Чварковић били су у радној посети општини Поповац у Барањи, а теме разговора са начелником Зораном Контаком , његовим замеником Зораном Милошевићем, председником Већа српске националне мањине ове општине Радојком Страјнићем те већником у Општинском већу Николом Шарићем биле су положај и проблеми припадника српске заједнице у овој општини као и могућности за интензивнију подршку ЗВО-а манифестацијама које организује овдашња малобројна, али добро организована српска заједница.

Заменик начелника из реда српске заједнице Зоран Милошевић (СДСС) указао је на добру сарадњу која постоји са начелником те на чињеницу да он помаже српској заједници коректно у оквиру својих могућности. Председник ЗВО-а Срђан Јеремић изразио је спремност за већу сарадњу између ове општине и ЗВО-а као и других општина које делују у његовом саставу. Указао је на могућност креирања заједничких пројеката према домаћим, али и према страним изворима финансирања. У том смислу, договорен је скори сусрет у простору ЗВО-а како би се дефинисали конкретни пројекти интересантни за обе стране.

Срђан Јеремић обећао је финансијску помоћ за прославу Православне Нове године у Поповцу као једног од најважнијих догађаја за тамошње Србе када је верски живот у питању.

02.12.2017.ОКРУГЛИ СТО О СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ПОДГОРИЦИ

Подгорица, 30.11. – 02.12. – У организацији Српског националног савјета Црне Горе у Подгорици је одржан округли сто на тему „Употреба српског језика и ћириличног писма у Црној Гори и земљама региона“. Округлом столу присуствовали су представници српских удружења из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Албаније и Републике Српске. Циљ округлог стола био је изнаћи што квалитетније могуће начине како да се српском језику и ћириличном писму поново врати некадашња важност, како у српским заједницама  у региону, тако и у матичној држави.

У име Републике Србије говорилису посланик Народне скупштине и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић и посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Марковић, који су нагласили како су свесни да су српски језик и ћирилично писмо све више стављени по страни и навели како је у изради Декларација о очувању српског језика, али су исто тако изразили спремност наведеног Одбора да још интензивније сарађује са Србима из региона и помогне им у решавању њихових проблема.

Присутнима су се такође обратили и председник Матице српске др Драган Станић и народни посланик и председник Управног одбора Друштва српских домаћина др Миладин Шеварлић. О дискриминаторној позицији српског језика и ћириличног писма у Црној Гори говорили су председник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић и  представница заштитника људских права и слобода Црне Горе Милена Крсмановић.

На овој конференцији, Србе из Републике Хрватске је, међу осталим, представљало Заједничко веће општина, у чије име је говорио председник Одбора за људска права Јован Влаовић  који је у кратком излагању нагласио који су то проблеми са којима Срби у Р. Хрватској свакодневно сусрећу, а уско су повезани са употребом српског језика и ћириличног писма. 

29.11.2017.САСТАНАК У РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈИ ВОЈВОДИНЕ

Нови Сад, 29.11. - Делегација Заједничког већа општина посетила је Радио-телевизију Војводине. Са овом медијском кућом ЗВО има дуготрајну и квалитетну пословну сарадњу на начин да РТВ емитује на својим каналима емисију ТВ продукције ЗВО-а "Хроника Славоније, Барање и западног Срема". Такође, емитовани су и други садржаје који су произведени у оквиру ТВ продукције ЗВО-а.

Са генералним директором Миодрагом Копривицом и директорком програма РТВ-а Соњом Кокотовић разговарало се о могућностима унапређења постојеће сарадње и њено подизање на један виши ниво. У том смислу договорено је да ће РТВ у наредних седам дана послати у ЗВО своје стручне људе који ће извршити обуку новинара везано за одређене сегменте новинарског рада те да ће помоћи ЗВО-у у покретању властитог портала. Исто тако, договорено је да ће РТВ, у складу са својим могућностима, технички помоћи рад ТВ продукције ЗВО-а. 

Представници ЗВО-а упознати су са радом хрватске мањинске редакције на овом јавном сервису, а добијене информације требале би ојачати позицију ЗВО-а у борби за квалитетније праћење рада свих аспеката деловања српске заједнице у Републици Хрватској.

28.11.2017.САСТАНАК СА ВУКОВАРСКО-СРЕМСКИМ ЖУПАНОМ

Вуковар, 28.11. - Жупан Вуковарско-сремске жупаније Божо Галић примио је у радну посету председника ЗВО-а Срђана Јеремића, заменика жупана и потпредседника ЗВО-а Ђорђа Ћучића и председника Жупанијске организације СДСС Вуковарско-сремске жупаније Душана Јецкова.

У срдачном разговору, уз међусобно уважавање и разумевање тренутног политичког амбијента, отворено је низ питања од важности за српску националну мањину у ВСЖ.

На дневном реду нашла су се питања како унапредити стандард и квалитет живота у локалним срединама са претежно већинском српском заједницом. Од жупаније ,наглашено је, очекује се помоћ у изградњи објеката од јавног и комуналног значаја.

Попстигнут је став да се поновно, заједнички, код надлежних министарстава Владе Р. Хрватске затражи брже уређење задовољавајућег правног статуса школских установа у ВСЖ у којим се настава изводи на српском језику. 

Како је пред Скупштином ВСЖ скорашње усвајање  прорачуна за 2018,  сусрет је био прилика да се затражи већа подршка организацијама и удружењима српске националне мањине, њиховим активностима и манифестацијама које организују.

Саговорници су се сложили да треба јаче повезати организације српске и хрватске националне мањине са обе стране Дунава, те искористити подстицаје које нуди Дунавска стратегија.

Свој допринос у разговору дали су и председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић,  председник клуба  већника СДСС-а у Скупштини ВСЖ  Винко Лазић и већник СДСС-а у Скупштини ВСЖ Радо Босић.

27.11.2017.БЕСПЛАТНЕ ЧИТАНКЕ ЗА СРПСКЕ ЂАКЕ

Ученицима и професорима гимназије и средњих стручних школа у настави на српском језику Заједничко већe општина уручило је 27. новембра нове читанке за српски језик од 1. до 4. разреда.

Уџбенике који су дело вуковарских професорки Милице Стојановић и Љиљане Бајац-Николић професорима и ученицима гимназије и средњих школа свечано је уручила амбасадорка Србије у Загребу Мира Николић.

- Питање образовања српске мањине и њеног укупног положаја једно је од најважнијих питања у том корпусу људских права којима Србија придаје пажњу и ми ћемо наставити да подржавамо српску мањину посебно у тој области. Мислимо да је то важно за будући развој српске мањине, њену одрживост на једној територији и јачање једне солидне базе за опстанак, рекла је том приликом амбасадорка Николић и додала да је образовање на матерњем језику једно од отворених питања између Хрватске и Србије о којем ће се разговарати на будућим састанцима.

Уз читанке су штампани и припадајући уџбеници граматике те радне свеске. Све књиге су изашле у издању “Просвјете”, а израду је финансирало Министарство науке и образовања Републике Хрватске. Читанке су за ученике бесплатне захваљујући донацији Министарства спољних послова Републике Србије – Kанцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у износу од милион динара, док ће уџбеници из граматике и радне свеске моћи да се купе.

Председник ЗВО-а Срђан Јеремић оценио је овај догађај једним од најважнијих у протеклих 20 година.

- Образовање је веома важан сегмент очувања националног идентитета српске заједнице у Хрватској, а посебно овде у источном делу где је наша заједница најбројнија. Посебно ми је драго што су родитељи и ученици одабиром модела А препознали важност образовања на матерњем језику, истакао је Јеремић.

Осим 616 средњошколаца који се образују по моделу А у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији, књиге ће добити и 120 ученика који у Хрватској похађају Ц модел те ученици Српске православне гимназије у Загребу.

Свечаној додели читанки сем већ поменутих присуствовали су и генерални конзул и конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић и Наташа Калезић, заступница у парламенту Хрватске Драгана Јецков и заменик вуковарско-сремског жупана из редова српске заједнице Ђорђе Ћурчић.

25.11.2017.OСМА СМОТРА ФОЛКЛОРА СРБА СЛАВОНИЈЕ БАРАЊЕ И ЗАПАДНОГ СРЕМА

Бели Манастир, 25.11. - Осма смотра српског фолклора Славоније, Барање и западног Срема одржана је у организацији Заједничког већа општина и окупила је више од 350 учесника. Домаћин манифестације било је Српско културно уметничко друштво „Јован Лазић“ из Белог Манастира, а средства за одржавање омогућио је Савет за националне мањине Владе РХ.

Наступило је укупно 14 КУД-ова, а све учеснике и госте поздравили су председник ЗВО-а Срђан Јеремић и саборски заступник Борис Милошевић. Признања друштвима на крају су доделили председница СКУД-а „Јован Лазић“ Светлана Пешић у име домаћина, и у име организатора предеседник Одбора за културу ЗВО-а Небојша Видовић.

24.11.2017.КОНФЕРЕНЦИЈА СРБА ИЗ МАЂАРСКЕ И ХРВАТСКЕ

Печуj, 24.–25.11. – У организацији Печујско-барањског српског удружења у Печуjу (Р. Мађарска) је одржана конференција под називом „Заједно у циљу очувања и неговања свога“. На конференцији се разговарало о изворима финансирања српских институција и српске заједнице у Мађарској и Хрватској, али и о другим проблемима са којима се српска заједница свакодневно сусреће.

Конференцијом су председавали председник Печујско-барањског српског удружења Предраг Мандић, председник Самоуправе Срба у Мађарској и представник Срба у мађарском парламенту Љубомир Алексов, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској Петар Крунић, народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић и председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић.

Српску заједницу из Хрватске представљали су још и заменик жупана Осјечко-барањске жупаније из реда припадника Срба Радомир Чварковић и директор Културно- научног центра „Милутин Миланковић“ Ђорђе Нешић.

На конференцији је договорено да будућа сарадња Срба из Хрватске и Мађарске треба да буде боља, а закључено је да се припадници српске заједнице у Хрватској и Мађарској требају повезати, држати заједно и учити на међусобним примерима. 

23.11.2017.САСТАНАК СА ОСЈЕЧКИМ ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ

Осијек, 23.11. – Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и градоначелник Осијека Ивица Вркић имали су радни састанак на тему положаја и права српске заједница у граду Осијеку, као и о бројним проблемима са којима се Срби сусрећу. Делегацију су чинили и заменик осјечко-барањског жупана из редова српске заједнице Радомир Чварковић, начелник општине Шодоловци Миле Злокапа и председник Општинског већа у Ердуту Јово Вуковић.

Договорено је да ће Основна школа Тења, у чијем саставу делује ОШ у Силашу, покренути поступак енергетске обнове зграде у Силашу, јер ова школа, као подручна, нема могућност да то направи самостално.

Обећана је и већа финансијска помоћ Културно-уметничком друштву „Свети Сава“ из Тење при чему ће ЗВО помоћи у писању пројеката према граду.

Градоначелник Вркић рекао је и да ће се заложити за решавање питања водитеља наставе на српском језику у ОШ Тења у складу са предлогом ЗВО-а. 

21.11.2017.САСТАНАК СА ПРЕДСЕДНИКОМ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Загреб, 21.11. – Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и председник Савета за националне мањине Владе Републике Хрватске Александар Толнауер разговарали су о постојећој и будућој сарадњи ове две институције. На састанку у Загребу највише је било речи о културним и медијским програмима ЗВО-а и других српских удружења са подручја Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске жупаније које Савет за националне мањине већ годинама финансијски помаже и подржава.

21.11.2017.ПРИВРЕДНИКОВА ТРИБИНА О ПРОБЛЕМУ НЕРЕГИСТРОВАНИХ СРПСКИХ ШКОЛА

Загреб, 21.11 – У Привредниковом дому одржана је трибина под називом „Регистрација српских школа у Хрватској – 22 године празних обећања“. О проблему нерегистрованих школа на истоку Хрватске говорили су саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и амбасадорка Републике Србије у Загребу Мира Николић. Модератор трибине био је новинар Саша Косановић, а заједнички закључак свих био је да се загарантована права које српска заједница на папиру има већ 22 године евидентно не проводе. 

20.11.2017.КОНФЕРЕНЦИЈА СРБА У РЕГОИНУ У ТЕМИШВАРУ

Темишвар, 17.–19.11.2017. – У организацији удружења „Савез Срба у Румунији“ у Темишвару је одржана редовна конференција „Срби у региону и Србија–перспективе“. Конференцији су присуствовали представници српских удружења из Србије, Хрватске, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Словеније, Румуније, Албаније и Републике Српске. Циљ конференције је био да матична држава Срба из региона саслуша њихове проблеме и да сви заједно изнађу што квалитетнија могућа решења за исте.

У име Републике Србије говорио је генерални секретар председника Републике Србије Александра Вучића Никола Селаковић који је нагласио како је Република Србија свесна проблема које Срби у региону имају и да је њена дужност, као матице, да се стара о њима, да не дозволи њихову асимилацију и да им помогне у опстанку на њиховим подручјима, како у финансијском, тако и у смислу подршке. Нагласио је како је у изради Декларација о опстанку српког народа, која неће нужно носити овакав назив и она ће, међу осталим, обухватити и Србе из региона. Такође, учесницима конференције обратили су се представници Владе Републике Румуније, Департмана за међуетничке односе и посланица Народне скупштине Републике Србије Марјана Мараш, чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону, која је изразила спремност наведеног Одбора да још интензивније сарађује са Србима из региона.

На овој конференцији, Србе из Републике Хрватске је, међу осталим, представљало Заједничко веће општина. У име ЗВО-а говорио је Јован Влаовић, председник Одбора за људска права, који је у кратком излагању изложио с којим се то проблемима у Републици Хрватској сусрећу Срби, али и ЗВО као организација. Тако је нагласио како су основни проблеми Срба у Хрватској све мања културна и просветна аутономија, проблем регистровања српских школа и преноса оснивачких права на општине, проблем двојезичности, проблеми при запошљавању, слаба заступљеност Срба у државним и јавним службама, проблем промене статуса ЗВО-а из удружења у озбиљнији институционални облик, константно смањивање надлежности ЗВО-а и проблем оснивања српске редакције на хрватској националној телевизији.

Као епилог конференције донесено је пет закључака, који ће бити предмет дискусије на следећим конференцијама. Тако је закључено да се Срби из региона требају састајати на полугодишњем нивоу, да требају дати подршку иницијативи доношења Декларације о опстанку српског народа и апеловати на државне институције Републике Србије да преиспита институционални оквир сарадње са Србима из региона, односно да поново успостави Министарство за вере и Србе у региону. Такође, дискутоваће се о лакшем пријему у српско држављанство, о обезбеђивању уџбеника на српском језику за основне и средње школе.

16.11.2017.ПОСЕТА КНЕЖЕВИМ ВИНОГРАДИМА

Кнежеви Виногради, 15.11.-  Делегација Заједничког већа општина коју су чинили председник Срђан Јеремић и потпредседници Ђорђе Ћурчић и Радомир Чварковић посетила је општину Кнежеви Виногради где их је у згради општине примио начелник Ведран Крамарић и његови заменици Денеш Шоја и Стојан Петровић.

Разговарало се о стању српске заједнице у овом делу Барање као и могућностима унапређења тог стања.

Председник ЗВО-а позвао је начелника Кнежевих винограда да са неком од општина са већинским српским становништвом креира заједничке пројекте према домаћим, али исто тако и према страним изворима финансирања.

Договорена је интензивнија сарадња са циљем привредног развоја овог простора како би се осигурао останак људи и ублажиле негативне демографске тенденције.

Након општине, делегација ЗВО-а посетила је свештеника у Кнежевим виноградима Стевана Кувежданина са којим је разговарано о обнови парохијског дома те о неопходној санацији цркве у овом месту.

16.11.2017.ЗВО ИНИЦИРАЛО САСТАНАК МЕСНОГ ОДБОРА МИРКОВЦИ И ГРАДОНАЧЕЛНИКА ВИНКОВАЦА

Мирковци, 16.11. - У просторијама Месне заједнице Мирковци одржан је радни састанак на коме су присуствовали председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и потпредседник Ђорђе Ћурчић, чланови Месног одбора Мирковци, представник СПЦ, парох мирковачки Немања Клајић и градоначелник Винковаца Иван Босанчић са сарадницима. Тема састанка била је сагледавање стања у предграђу Винковаца те дефинисање приоритета рада на побољшању инфраструктурлног уређења Мирковаца те јачања друштвено корисног деловања организација грађана.

Заједничко веће општина иницирало је састанак Месног одбора Мирковци и руководства града Винковаца због уочених проблема који знатно отежавају живот српске заједнице. Одржани радни састанак је први корак у побољшању комуникације мештана Мирковаца са управом града којим је прекинуто вишегодишње игнорисање предходне градске власти. Градоначелнику Боснчићу  представљени су проблеми везани за веома лоше стање у коме се налази градско православно гробље и Парохијски дом, видно запуштени градски објекти, неуређене  зелене површине, путеви и пешачке стазе у Мирковцима. Током састанка сагледано је и стање  у реализацији  започетих инфраструктуралних пројеката  изградње канализационе мреже, постављање уличне расвете и обнове Основне школе „Никола Тесла“. Разговарало се и о раду Већа српске националне мањине Винковаца те финансирању Фудбалског клуба „Хајдук Мирко“  коме град не додељује довољно средства за рад.

Председник ЗВО-а Јеремић и дожупан Вуковарско–сремске жупаније Ћурчић указали су на потребу да се у што краћем року реше питања која муче мештане Мирковаца. Истакли су отвореност у пружању помоћи за побољшање  сарадње Мирковчана  и градске власти те у изналажењу модела финансирања рада друштвених организација и обнове објеката СПЦ на подручја Мирковаца. У циљу повећања програмских активности Већа српске националне мањине Винковаца председник ЗВО-а Срђан Јеремић разговарао је током састанка и са председником Већа Владимиром Мишкићем те договорио сарадњу и пружање помоћи у писању пројектних предлога којима би ВСНМ аплицирало ка граду и жупанији. 

Градоначелник Босанчић је током састанка обећао већу финансијску помоћ ФК „Хајдук Мирко“, најавио постављање јавне расвете на дечијем игралишту, пружање помоћи у изградњи парохијског дома те интезивнији рад на побољшању инфраструктуре.  Градоначелник је истакао задовољство због одржаног састанка и указао на потребу јачања сарадање града са Месним одбором Мирковци и представницима српске заједнице у циљу добробити свих грађана Винковаца. 

14.11.2017.ОБЕЛЕЖЕНО 20 ГОДИНА ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА

Вуковар, 12. новембар – У просторијама Заједничког већа општина свечано је обележена 22. годишњица од потписивања Ердутског споразума, али и две деценије постојања и рада ЗВО-а и Српског народног вијећа.

Ердутски споразум, потписан 12. новембра 1995. био је темељни оквир за миран суживот и реинтеграцију овога дела Хрватске, рекао је председник ЗВО-а Срђан Јеремић, али и поручио како се његове одредбе, како године пролазе, све мање поштују.

“Протеком времена највећи део зајамчених права полако је потискиван, а у одређеним периодима количина права која смо добијали зависила је од наше позиције у Хрватском сабору, односно од наше ‘политичке тежине’ у одређеном тренутку што никако не би смео бити случај”, рекао је Јеремић који је на свечаности говорио и о немогућности регистрације мањинских школа, лошој примени двојезичности, непропорционалном запошљавању припадника српске заједнице, нерешеном положају ЗВО-а и медијској блокади.

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац оценио је како је Ердутски споразум веома важан документ који је донео мир између Хрвата и Срба, али је био и темељ новом положају  Срба у Хрватској.

“Нема никакве сумње да је реч о међународном документу чије одредбе имају трајан карактер”, навео је Пуповац те оценио како нема никаквог разлога да се не нађе решење за регистрацију мањинских српских школа. И он је упозорио да је удео припадника српске заједнице у јавним службама све мањи, а у државним телима на подручју Хрватске мањи од два одсто.

Пред окупљеним гостима говорили су и изасланик премијера Андреја Пленковића, осјечко-барањски жупан Иван Анушић, као и бивши председник СДСС-а и учесник у мирној реинтеграцији Војислав Станимировић. Свечаности је био присутан и осјечки градоначелник Ивица Вркић, као и бројни истакнути припадници српске заједнице.

Одржан је и кратки културни програм, а овогодишња повеља ЗВО-а уручена је Милану Трбојевићу, бившем уреднику Новости, док је плакету добио Срећко Илинчић за спортске успехе.

11.11.2017.ШАХИСТИ ОБЕЛЕЖИЛИ ГОДИШЊИЦУ ЕРДУТСКОГ СПОРАЗУМА

Вуковар, 11. новембар – Поводом обележавања 22. године од потписивања Ердустског споразума Шаховски клуб „Толеранција плус“ из Вуковара организовао је брзопотезни шаховски трунир националних мањина и симултанку државне репрезентативке Рајне Шаргач из Слатине. Шаховске приредбе одржане су у ресторану „Морнар“, а под покровитељством Заједничког већа општина

10.11.2017.СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 20 ГОДИНА ЗВО-а И СНВ-а

Поводом 22. годишњице потписивања Основног споразума за област источне Славоније, Барање и западног Срема (Ердутског споразума) и две деценије постојања Српског народног вијећа и Заједничког већа општина, ове две институције позивају на свечану академију која ће се одржати у недељу, 12.11.2017. године, у 14:00 сати, у простору Српског културног центра у згради Заједничког већа општина, Е. Кватерника 1, Вуковар.

Програм Свечане академије:
- Обраћање председника ЗВО-а, председника СНВ-а и гостију,
- Пригодан културно-уметнички програм,
- Коктел

Истог дана у 17 сати одржаће се и свечана седница Општине Ердут (Бана Јосипа Јелачића 4, Даљ).

08.11.2017.ВСНМ ОКУЧАНА ПРОСЛАВИО СЛАВУ

На позив ВСНМ-а Окучана представници Заједничког већа општина присуствовали су прослави славе овог већа и храмовне славе у цркви Св. Великомученика Димитрија у Окучанима. Након свете архијерејске литургије за чланове Већа и њихове госте уприличен је пригодни културно-уметнички програм.

Поред председника, потпредседника и секретара ЗВО-а, Срђана Јеремића и Ђорђа Ћурчића, и Винка Лазића, прослави славе окучанског ВСНМ-а присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Вуковару, Милан Шапић. Била је то прилика да се представници ЗВО-а и генерални конзул Србије упознају са животом српске заједнице у овом делу Хрватске.

07.11.2017.ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ВИНКОВАЦА

Председник ЗВО-а са својим потпредседницима имао је 07.11. радни састанак са градоначелником Винковаца Иваном Босанчићем те замеником градоначелника Габријелом Шокичићем. Разговарало се о проблемима са којима се сусрећу припадници српске заједнице у насељу Мирковци.

Посебно је апострофирано недовољно финансирање мањинског већа, фудбалског клуба те инфраструктурних објеката у месту. Градоначелник је обећао помоћ у решавању наведеног те, као први корак, најавио скоро постављање расветних тела на дечијем игралишту како би се на њему најмлађи мештани могли сакупљати и у вечерњим сатима.

На предлог председника ЗВО-а, градоначелник је прихватио позив да заједно посете овај месни одбор у четвртак 16.11. како би се у непосредном разговору са члановима месног одбора сагледали проблеми те утврдили приоритети у њиховом решавању. Састанку је присуствовао и председник месног одбора Мирковци Ненад Алексић

04.11.2017.ДРУГА ШКОЛА ФОЛКЛОРА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА

Вуковар, Бели Манастир, 4. и 5. новембар - Заједничко веће општина организовало је другу по реду школу фолклора за водитеље Културно уметничких друштава са простора Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније. Ове године семинар је посвећен раду са најмлађима јер управо они обезбеђују континуитет рада сваког фолклорног друштва, а ове године предавач на семинару је етномузиколог и етнокореолог Гордана Рогановић из Бечеја, која се у свом раду бави искључиво са децом.

На семинару су водитељи група и кореографи добили важне информације, савете и препоруке како да децу мотивишу да се фолклором баве и да у њему дуго остану. Школа фолклора трајала је два дана. Први део семинара одржан је у Вуковару, а други у Белом Манастиру. Школу је организовало и покренуло Заједничко веће општина, а средства за њену реализацију обезбедио је Савет за националне мањине Републике Хрватске.

03.11.2017.ПОСЕТА МЕСНОМ ОДБОРУ МИРКОВЦИ

Mирковци, 03.11.- Делегација Заједничког већа општина коју су чинили председник ове институције Срђан Јеремић, председник одбора за медије Срђан Колар и председник одбора за правна питања Јован Влаовић посетила је месни одбор Мирковци. У разговору са представницима овог месног одбора, који делује у саставу града Винковаца, тема је била положај припадника српске националне мањине у овом месту као и остваривање њихових законом загарантованих права.

Представници месног одбора Мирковци указали су на неадекватан третман овог градског месног одбора у односу на друге те издвајање недовољних средстава за удружења и инфраструктуру. Срђан Јеремић је обећао помоћ ЗВО-а у решавању постојећих проблема те обећао да ће се у предстојећем разговору са градоначелником Винковаца заузети за решавање свих отворених питања и проблема са којима се становници овог приградског насеља суочавају.

Након месног одбора, представници ЗВО-а су посетили црквени храм у овом месту те месног пароха Немању Клајића са којим се разговарало о потреби наставка радова на згради парохијског дома.

31.10.2017.У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ ИНВЕСТИЦИОНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ НАШИХ ОПШТИНА И ГРАДОВА

Београд, 31.10. - У Привредној комори Србије одржан је скуп на коме се разговарало о оквиру, могућностима и потенцијалима инвестирања у источну Хрватску. Заједничко веће општина иницирало је овај састанак и у сарадњи са Привредном комором организовало промоцију инвестиционих потенцијала Вуковара, Белог Манастира, Борова, Ердута, Јагодњака, Маркушице, Негославаца, Трпиње и Шодоловаца.

- Постоје многобројни закони који су донешени како би се подстакле инвестиције, постоје одлуке локалних власти којима се потиче улазак инвестиција из иностранства. Жеља нам је да сви привредници из Србије који буду заинтересовани , а поготво они који желе да извозе на територију ЕУ, дођу код нас и отворе своје производне погоне, дистрибутивна и логистичка складишта. Хрватска је чланица ЕУ и сви производи који се произведу на подручју Хрватске имаће ознаку ЕУ порекла што је велика компаративна предност, рекао је председник ЗВО-а, Срђан Јеремић.

У Београду је указано на позитивна искуства пословања компанија из Хрватске у Србији и обрнуто те представљен оквир за унапређење међудржавне сарадње путем коришћења средстава из Интеррег ИПА програма Европске Уније. Државна секретарка у Министарству регионалног развоја и фондова ЕУ у Хрватској Споменка Ђурић казала је да Хрватска тренутно има 34 милиона евра намењених за прекограничну сарадњу са Србијом из средстава ЕУ за улагање у погранична подручја. Да су инвестиције из Србије добродошле у Хрватску поручила је помоћница директора Агенције за инвестиције и конкурентност Хрватске Божица Лапић подсетивши на несразмер у инвестицијама.  Док су компаније из Хрватске уложиле око 750 милиона евра у Србију, а тај износ је у обрнутом смеру десетоструко мањи.

Саветник председника Привредне коморе Србије Мирослав Милетић истиче да  привредна сарадња две земље бележи узлазни тренд те да је остварено преко 900 милиона евра робне размене.

- Привредна комора Србије подржава овакве сусрете пре свега због чињенице да смо упућени једни на друге, да је наша сарадња традиционално добра, да потенцијали за инвестирање постоје и да су се они већ потврдили значајним инвестицијама хрватских компанија у Србији и све већи присуством српских компанија у Хрватској. Ово је изванредна прилика да се лоцирамо на један део који нам је јако значајан и драг због мешовите структуре становништва, због афекције за производима из Србије, с једне стране , а с друге стране присутности хрватских роба овде у Србији, рекао је Милетић.

Начелници општина током презентација потенцијала за улагање у локалне самоуправе указали  су на  велику спремност за  сарадњу са српским привредницима истичући постојеће стратегије развоја те снага које поседују као што су одличан  географски положај, инфраструктурално у потпуности опремљене предузетничке зоне, природни и људски ресурси те олакшице које као локалне самоуправе пружају инвеститорима. 

25.10.2017.ПОМОЋ КУДОВИМА ИЗ АП ВОЈВОДИНЕ

Нови Сад, 25.10. -  У покрајинском Секретаријату за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама у Новом Саду уприличена је свечана додела уговора о финансирању рада удружења и институција са подручја АП Војводине, али и организација и институција из окружења.

Том приликом ЗВО је добило уговор којим ће овај секретаријат са 1.300.000,00 динара помоћи рад културно-уметничких друштава са подручја деловања ЗВО-а и то оних који ове године нису успели добити средства од Савета за националне мањине Владе Републике Хрватске.

У име удружења и КУД-ова који су добили средства, руководству овог покрајинског секретаријата захвалио је у свом обраћању председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић који је указао на изузетно добру сарадњу између наше институције и овог секретаријата која је током ове године била изузетна те је изразио своју наду да ће се иста у времену пред нама наставити развијати.

25.10.2017.15 ГОДИНА ОД СМРТИ МИЛОША ВОЈНОВИЋА

Вуковар, 25.10. – На данашњи дан навршава се 15 година од смрти првог председника Заједничког већа општина Милоша Војновића, а тим поводом на вуковарском градском гробљу одржано је сећање на ком су се окупили чланови породице, пријатељи, страначке колеге и запослени у ЗВО-у.

Помен су служили вуковарски свештеници, а окупљенима су се обратили дугогодишњи председник СДСС-а Војсилав Станимировић, председник Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца „Милош Војновић“ Богдан Ркман и садашњи председник ЗВО-а Срђан Јеремић. У име породице обратио се Небојша Војновић, син Милоша Војновића, који се захвалио свима што чувају сећање на његовог покојног оца.

Милош Војновић рођен је 1952. у Глини, а умро 25. октобра 2002. године у Вуковару, након жестоких напада јавности због кандидатуре за судију вуковарског Жупанијског суда. Био је правник и до рата судија Општинског суда у Вуковару. У време мирне реинтеграције постаје први председник Заједничког већа општина и активни учесник у том процесу, као и у процесима изградње српских институција у Хрватској.

24.10.2017.ДОНАЦИЈА КЊИГА ЗА ВСНМ У СТАРИМ ЈАНКОВЦИМА

Стари Јанковци, 24.10. - Срђан Јеремић и Ђорђе Ћурчић састали су се у Сремским Лазама са председницом Већа српске националне мањине општине Стари Јанковци и том приликом дониране су књиге за потребе библиотеке која делује у оквиру овог мањинског већа.

Књиге су донација библиотеке града Новог Сада као и Заједничког већа општина, а односе се на узраст деце од првог до четвртог разреда основне школе.

У разговору је наглашено да је ово само прва донација, а да ће ВСНМ Стари Јанквци у будућности добити и већи број књига како би се ова библиотека у потпуности опремила.

24.10.2017.РАДНИ САСТАНАК У ОПШТИНИ СТАРИ ЈАНКОВЦИ

Стари Јанковци, 24.10.- председник ЗВО-а Срђан Јеремић и потпредседник ове институције и дожупан Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић били су у радном посету Општини Стари Јанковци. Тамо су се срели и разговарали са начелником те Општине Драганом Сударевићем као и замеником начелника Синишом Шушом. Тема разговора била је актуелна ситуација на подручју ове општине са посебним освртом на стање и положај припадника српске заједнице који живе на овом подручју.

У срдачном и пријатељском разговору закључено је да oпштина, у складу са својим могућностима, подржава рад српске заједнице те жели активнију улогу и иницијативе од српских удружења са тог простора.

Закључено је да се што пре, а најкасније на пролеће, требају започети радови на обнови спомен дома у Сремским Лазама - првенствено санирањем крова како би се зграда заштитила од даљег пропадања. ЗВО је представило руководству општине жељу да иницира хуманитарни концерт класичне музике у овом здању са којим би започела акција његове санације и уређења.

Такође, председник ЗВО-а позвао је начелника и његовог заменика да узму учешће на сусрету представника општина и градова са овог подручја и привредника из Републике Србије, што је са њихове стране и прихваћено.

23.10.2017.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-a У УПРАВИ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ

Београд, 23.10.- Делегација Заједничког већа општина на челу са председником Срђаном Јеремићем боравила је у радној посети у Београду у Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Том приликом разговарано је о актуелним проблемима српске заједнице на простору Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније са државним секретаром Иваном Бошњаком и помоћмницима Николином Милатовић и Растком Јанковићем.

18.10.2017.СРЂАН ЈЕРЕМИЋ У АМБАСАДАМА СРБИЈЕ, НОРВЕШКЕ И АУСТРИЈЕ

18.10./Загреб – Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић посетио је амбасаду Републике Србије у Загребу и разговорао са амбасадорком госпођом Миром Николић и господином Давором Тркуљом - министром саветником. Било је речи о сарадњи коју ЗВО има са владиним и невладиним организацијама у Републици Србији као и начину унапређења и јачања свих облика исте. Договорен је долазак амбасадорке Николић у Вуковар почетком 12. месеца за када је планирана реализација једне хумане акције за ученике ОШ Никола Андрић.

Посећена је и амбасада Норвешке где је разговарано са господнимо Кристијаном Гротнес Халворсеном, замеником амбасадора о могућностима аплицирања на пројекте које ова амбасада расписује сваке године. Закључено је да постоји велика могућност за сарадњу будући да се готово сви видови пројеката које они расписују односе на делокруг рада ЗВО-а.

После тога Јеремић је посетио амбасаду Аустрије где је домаћин била госпођа Мартина Kленнер-Аувиллаин, заменица амбасадора те је предмет разговора била могућност донације два ватрогасна возила са припадајућом опремом добровољним ватрогасним друштвима у Општинама Kистање и Ервеник. Наиме, ове две општине, насељене већински припадницима српске заједнице, ове године су претрпиле огромне штете узроковане пожарима који су у потпуности девастирали постојећу и већ дотрајалу опрему и ватрогасна возила. Представници ове амбасаде већ су покренули одређене кораке у овом правцу на бази дописа који је послан испред ЗВО-а те се очекује изналажење решења. Такође, разговарало се о могућим модалитетима сарадње са владиним и невладиним удружењима из Аустрије у одређеним сегментима.

Представници ових Амбасада планирају посетити ЗВО где ће им бити презентовано шта ми то као мањинска институција радимо и на који начин како би се на тај начин боље разумела улога и значај наше институције за припаднике српске заједнице који живе на овом подручју.

17.10.2017.ЈЕРЕМИЋ И ЋУРЧИЋ КОД ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРА ЗА СПОРТ И У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ У НОВОМ САДУ

Нови Сад, 17.10. - Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и заменик вуковарско-сремског жупана Ђорђе Ћурчић, који је уједно и заменик председника ЗВО-а, разговарали су у Новом Саду са покрајинским секретаром за спорт и омладину Владе Аутономне покрајине Војводине Владимиром Батезом и директором Градске библиотеке Новог Сада Драганом Којићем.

Председник Заједничког већа нагласио је конретне закључке састанка, а то је помоћ основним школама и вртићима на нашем подручју, у смислу потребне литературе за попуњавање библиотека, лектирних наслова, те спортске опреме.

“Господин Батез ће почетком следећег месеца посетити Заједничко веће општина где ће бити организован сусрет са представницима овдашњих спортских клубова и том приликом ће сви клубови добити поклоне у виду спортске опреме. Договорено је да ће Покрајински секретаријат за спорт и омладину почети интензивније и више помагати рад овдашњих спортских клубова како кроз донирање опреме тако и кроз организовање кампова у које ће се укључити и деца са подручја деловања ЗВО-а те друге облике међусобне сарадње “, рекао је Јеремић.

У знак пријатељства и искрене воље за сарадњом покрајински секретар за спорт и омладину поклонио 10 кошаркашких лопти за децу која похађају школу кошарке на нашем подручју.

“Тема разговора са директором Градске библиотеке Нови Сад Драганом Којићем била је помоћ у књигама за наше вртиће и школе. У том смислу договорено је да ће до краја године све наше основне школе и вртићи у којима се програм образовања и васпитања одвија на српском језику и ћириличном писму добити донацију књига за предшколски и школски узраст , пре свега лектире, али и друге књиге”, истакао је Јеремић и додао да ће сарадња бити настављена.

14.10.2017.ПОМЕН ЗА ЖРТВЕ ФАШИЗМА У СРЕМСКИМ ЛАЗАМА

У селу Сремске Лазе у општини Стари Јанковци 14. октобра одржан је парастос и помен жртвама усташког терора за време Другог светског рата. Тога дана 1944. године Сремске Лазе претрпеле су један од најтежих дана у историји свог постојања када су усташe предвођенe њиховим злогласним заповедником из Винковаца Иваном Тољом убиле 54 мештана међу којима је било и деце између 7 и 11 година старости.

Помен и парастос жртвама служио је месни парох Сава Симић, а венце су положили заменик начелника општине Стари Јанковци Синиша Шуша и делегација Заједничког већа општина предвођена председником ове институције, Срђаном Јеремићем.

10.10.2017.ПОСЕТА ОПШТИНИ МАРКУШИЦА

Маркушица, 10.10. – У оквиру најављених иницијалних посета свим општинама које делују унутар Заједничког већа општина, председник ЗВО-а Срђан Јеремић посетио је данас Маркушицу. Он је заједно са заменицима жупана и потпредседницима ЗВО-а Ђорђем Ћурчићем и Радомиром Чварковићем разговарао са начелником општине Маркушица Будимиром Драчом и његовим замеником Мирославом Јелачом.

Разговарало се о протеклој и будућој сарадњи, као и о посети Привредној комори Србије када ће се крајем октобра све општине представити потенцијалним улагачима из Републике Србије. Овом приликом Срђан Јеремић уручио је начелнику општине преносни рачунар, донацију Заједничког већа општина.

02.10.2017.ПОСЕТА НОВОМ ИГУМАНУ У ДАЉ ПЛАНИНИ

Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић са својим сарадницима Дејаном Дракулићем и Срђаном Коларом,посетиo је новопостављеног игумана манастира Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини високопреподобног Херувима Ђермановића. Нови настојатељ рођен у Вуковару дошао је из манастира Оћестово поред Книна где је од 2013. године руководио овим манастиром. У срдачном разговору било је речи о потребама и помоћи манастиру јер ЗВО већ дуги низ година поможе црквени живот у Oсечкопољској и барањској епархији. 

01.10.2017.НИКОДИМ НОВИ ДАЛМАТИНСКИ ЕПИСКОП

Шибеник, 1.10. - У Саборном храму Успења Пресвете Богородице устоличен је новоизабрани епископ далматински Никодим (Косовић). Хиротонији новог далматинског владике присуствовало је неколико стотина гостију међу којима и председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

25.09.2017.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-а У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВИМА

25.9. Загреб – Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић састао се у Mинистарству регионалног развоја и фондова Европске уније са министарком Габријелом Жалац и државном секретарком у министарству Споменком Ђурић, а разговарало се на тему помоћи општинама у саставу ЗВО-а. Јеремић је у пратњи потпредседника ЗВО-а Ђорђа Ћурчића и Радомира Чварковића договорио долазак министарке у ЗВО почетком октобра где ће она са својим сарадницима одржати састанак са представницима општина и упознати их са могућностима аплицирања пројеката према овом министарству као и финансирања израде пројектних документација.

Делегација ЗВО-а затим је посетила и Mинстарство заштите околине и енергетике где је одржан састанак са државним секретаром у овом министарству Милетом Хорватом где је договорено да ће ЗВО уприличити сатанак представника овог министарства и начелника општина како би се упознали са свим могућностима које пружа ово министарство и његов Фонд за енергетску ефикасност.

20.09.2017.ЈЕРЕМИЋ И ЋУРЧИЋ РАЗГОВАРАЛИ СА ВУКОВАРСКИМ ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ

ВУКОВАР/19. септембар/ - Председник и потпредседник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и Ђорђе Ћурчић разговарали су са вуковарским градоначелником Иваном Пенавом. Разматране су могућности да вуковарске градске власти више помажу програме и удружења српске заједнице у граду и учествују у обнови спомен-парка Дудик.

Један од предлога Заједничког већа општина био је и да град Вуковар заједно са ЗВО-ом и општинама из његовог састава представи могућности за улагање у Вуковару привредницима из Србије. Градоначелник Пенава је након састанка истакао да је град и он лично спреман на сарадњу са свим организацијама и удружењима која у њему делују.

Предлог за успостављање привредне сарадње са Србијом је назвао занимљивим јер је то, како је рекао, један од начина да се у Вуковару повећа запосленост и да се зауставе негативни трендови везани за исељавање људи. 

15.09.2017.ПАРАСТОС ЖРТВАМА РАТА У БОРОВУ

Делегација Заједничког већа општина на челу са председником Срђаном Јеремићем положила је данас у Борову венац на споменик жртвама последњег рата.  Парастос убијеним у периоду од 1991. до 1995. године на Месном гробљу Борово служили су свештеници боровске парохије Чедо Лукић и Драган Сердар.

Сећање на убијене Боровчане сваке године организује Веће српске националне мањине општине Борово. Венце на спомен обележје на које су уклесана имена погинулих мештана Борова, положиле су делегације породица погинулих и Већа српске националне мањине у Борову, Конзулата Републике Србије, општине Борово, СДСС-а , Заједничког већа општина, Удружења српских цивилних жртава “Против заборава”, Удружење антифашистичких бораца и антифашиста, Удружења пензионера Борово, Добровољног ватрогасног друштва, Удружења „Плави Дунав“.

05.09.2017.ДОНАЦИЈА УЏБЕНИКА ЗА ВУКОВАРСКЕ ПРВАКЕ

Вуковар, 4. септембар – Првог дана нове школске године у Заједничком већу општина уприличена је додела уџбеника и радних свесака за све ђаке прваке из Вуковара који су уписали наставу на српском језику и ћириличном писму по моделу А. Средства за куповину књига обезбедила је Влада аутономне покрајине Војводине на иницијативу Заједничког већа општина.

На овај начин 49 вуковарских првака и још два ученика слабијег социјалног статуса бесплатно су добили књиге које су родитељима уручили председник ЗВО-а Срђан Јеремић и заменик покрајинског секретара за образовање, управу, прописе, националне мањине и верске заједнице Владе Војводине Милан Ковачевић

01.09.2017.ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ЛОРА ВИДОВИЋ ПОСЕТИЛА ЗВО

ВУКОВАР/30.август/-Заштитница грађана (пучка правобранитељица) Лора Видовић са сарадницима је посетила Заједничко веће општина где је о положају српске заједнице у источном делу Хрватске разговарала са председником ове институције Срђаном Јеремићем

Након састанка који је трајао више од два часа омбудсман Лора Видовић изјавила је да је на њему обрађено много тема.

- Претресли смо стварно један цео низ проблема. Образовање, пензије, стамбена питања, провођење Уставног закона о правима националних мањина, запошљавање. Мени је овај састанак важан зато што ми пружа нове информације, потврду информација које већ имамо јер ради се о темама које ми у канцеларији пратимо дуги низ година о чему редовно извештавамо Сабор, дакле о провођењу Уставног закона о правима националних мањина, о етничкој дискриминацији. То није ништа ново, о томе опширно пишемо и извештавамо, говоримо о случајевима дискриминаторног говора у јавном простору. Овакви састанци су нам важни како бисмо на један свеобухватнији начин могли да говоримо о тим питањима и захвална сам на прилици да о томе говоримо и верујем да ћемо наставити да сарађујемо, рекла је Видовић.

Иако је на састанку било речи и о провођењу односно непровођењу Уставног закона о правима националних мањина, и о непропорционалном запошљавању припадника мањина, и о стамбеном збрињавању, и о неисплаћеним пензијама највише полемика изазвало је питање образовања српске националне мањине у Хрватској.

- Госпођа Видовић не живи у овој средини и наравно да је њој тешко из перспективе живота у једној другој заједници и околностима схватити ситуацију овде код нас. Више се полемике водило око вртића него око самих школа. Она сматра да је то на неки начин одвајање деце и није јој било јасно због чега ми, као припадници српске националне заједнице, инсистирамо на томе да наша деца похађају вртиће на српском језику и ћириличном писму. Међутим, скренуо сам јој пажњу на то да се културни и национални идентитет детета ствара у првим годинама живота. Ако се дете до седме године не изгради у неком културном и националном смислу долазимо до проблема асимилације. Ако наша деца у вртићима не могу да обележавају своје верске празнике, негују своју културу и друге ствари на који начин ће она знати да су Срби, да су православци и у крајњој линији да се свога не стиде, да се својим поносе, туђе да поштују, а своје да воле, запитао се Јеремић.

Поред њега састанку су присуствовали и саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков, заменик вуковарско-сремског жупана Ђорђе Ћучић и председници одбора ЗВО-а за образовање, људска права, културу и спорт и привреде Милица Стојановић, Дејан Дракулић, Небојша Видовић и Рајко Лукић те председник жупанијског ВСНМ-а Светислав Микеревић

01.09.2017.САСТАНАК СА КУЛТУРНИМ РАДНИЦИМА

У четвртак, 31. августа, у просторијама Заједничког већа општина организован је састанак Одбора за културу и спорт ЗВО-а и представника културних удружења са овог подручја. Састанак је водио председник Одбора Небојша Видовић који је окупљене културне делатнике упознао и са новим председником наше институције Срђаном Јеремићем.

Поред тога договорено је да се током прве половине новембра у Вуковару и Белом Манастиру организује едукација дечијих ансамбала на који би био позван неко од еминентних стручњака из Србије.

Такође, одлучено је да се Дечија смотра српског фолклора ове године одржи 1. октобра у Боботи, а Смотра фолклора крајем новембра у Белом Манастиру.

01.09.2017.ДЕЛЕГАЦИЈА У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ЈАГОДЊАК

Јагодњак /1.9./ - Друга општина коју је председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић обишао откако је преузео ову дужност била је општина Јагодњак где се са новоизабраним начелником Стевом Млинаревићем и његовим сарадницима упознао са ситуацијом у овој јединици локалне самоуправе.

Начелник је делегацији ЗВО-а говорио о пројектима који се тренутно спроводе у Јагодњаку, али и о потребама и проблемима ове барањске општине коју поред Јагодњака чине још и насеља Болман, Нови Болман и Мајшке Међе.

У делегацији су, поред Срђана Јеремића били и заменик жупана осјечко-барањске жупаније и потрпедседник ЗВО-а Радомир Чварковић, председница одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић и саборска заступница Драгана Јецков. Након зграде општине делегација је посетила и Основну школу Јагодњак где је са директором Лазом Кљајићем разговарано о моделима образовања на српском језику и ћириличном писму који се у овој школи спроводе. 

30.08.2017.РЕДОВНО ОКУПЉАЊЕ УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ЦИВИЛНИХ ЖРТАВА РАТА „ПРОТИВ ЗАБОРАВА“

Поводом Међународног дана несталих у седишту Заједничког већа општина у Вуковару 30. августа одржано је традиционално окупљање чланова Удружења српских цивилних жртава рата „Против заборава“. Састанку су поред чланова Удружења „Против заборава“ присуствовали и саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков и председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Секретар удружења Бранко Јуришић упознао је домаћине са радом удружења „Против заборава“ и основним проблемима са којима се сусрећу.

- Три су основна правца у којима ми делујемо а то су и три главна проблема. Најпре, многи наши чланови још увек трагају за својим, у рату убијеним и несталим, члановима породица. Други проблем су постојећи судски спорови које су наши чланови, трагајући за правдом, покренули и изгубили, а сада се од њих тражи наплата судских трошкова. У питању су енормне цифре. Трећи проблем је тај што држава избегава да процесуира познате починиоце, рекао је Јуришић.

У свом обраћању члановима Удружења „Против заборава“ заступница у Сабору РХ Драгана Јецков и председник ЗВО-а Срђан Јеремић обећали су да ће и даље подржавати њихов рад и том смислу најавили и неке конкретне кораке као што су разговори са представницима власти и у Хрватској и у матичној држави Србији.

29.08.2017.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-a У ПОСЕТИ ДАЛМАЦИЈИ

Далмација, 28./29. август- У манастиру Крупа код Обровца обележено је 700 година од оснивања, а том приликом служена је Архијерејска литургија и одржан културно-уметнички програм. Прослави седам векова ове светиње присуствовао је велики број гостију међу којима је била и делегација Зајдничког већа општина коју су чинили председник ЗВО-а Срђан Јеремић, председник Одбора за медије Срђан Колар и председник Одбора за људска права Дејан Дракулић.

Делегација ЗВО-а посетила је сутрадан и општине Бискупија, Ервеник и Кистање заједно са заменицом жупана шибенско-книнске жупаније Ањом Шимпрагом где је са начелницима ових општина разговарано о међусобној сарадњи, како са ЗВО-ом, тако и са општинама са истока Хрватске у којима српска заједница чини већину. Уз тему о међусобној сарадњи разговарало се и о медијском развоју телевизијског студија у Далмацији. 

28.08.2017.ОДРЖАН НАУЧНИ СКУП У ГОЛУБИЋУ О ХРВАТСКО-СРПСКИМ ОДНОСИМА

На десетом Међунардоном научном скупу „Хрватско-српски односи“ у Голубићу код Обровца 25. августа учествовали су бројни научници и политичари из Србије и Хрватске, а један од говорника био је и председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић.  Он је говорио на тему „Мирна реинтеграција источне Славоније, Барање и западног Срема“ о формирању ЗВО-а у смислу међународних докумената на којих је настало.

Указано је и на уговор који је РХ потписала приликом приступања ЕУ, а у којем се посебна пажња усмерава на праћење остварења права националних мањина - пре свега кроз примену Уставног закона о правима националних мањина, решавање отворених питања везано за избегличка питања и њихов повратак те доследну заштиту и јачање људских права.

Срђан Јеремић је на скупу рекао да је у протеклих 20 година само мањи део проблема српске заједнице потпуно или делимично решен док је највећи део проблема који су били актуелни и пре 20 година у већој или мањој мери још увек присутан као што су неадекватна примена уставног закона о правима националних мањина, непостојање пропорционалне заступљености у запошљавању у јавним и државним службама, полицији, правосуђу, нерешено питање регистрације школа као мањинских, нерешено питање исплате пензија за период 1991-1997 године, нерешена стамбена проблематика, нерешен статус ЗВО-а на начин који би одговарао његовом значају за српску заједницу и међународним документима на основу којих је формирано, као и нерешена питања жртава рата.

24.08.2017.ПРЕДСЕДНИК ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНИ У ШОДОЛОВЦИ

ШОДОЛОВЦИ/ 24. август/ - Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић посетио је општину Шодоловци. Била је то прва општина коју је Јеремић посетио након преузимања дужности у овој српској институцији.

Начелник општине Шодоловци Миле Злокапа, упознао га је са резултатима општине на чијем је челу и са одређеним проблемима са којима се ове најудаљеније општине суочавају.  Између осталог разговарали су и о начинима на који Заједничко веће општина може да помогне развој и функционисање општине Шодоловци.

Злокапа и Јеремић су на крају разговора обишли обновљену цркву Пресвете Богородице у Копривни у којој је у току израда иконостаса. Сложили су се да је сарадњу општине Шодоловци и Заједничког већа општина потребно интензивирати и максимално искористити чињеницу да су мањинске странке, укључујући и СДСС, део парламентарне већине у Хрватском сабору.

18.08.2017.ПРЕДСТАВНИЦИ ЗВО-А У ВЛАДИ АП ВОЈВОДИНЕ

Делегација Заједничког већа општина на челу са председником Срђаном Јеремићем и потпредседницима Ђорђем Ћурчићем и Радомиром Чварковићем посетила је 17. августа Владу АП Војводине где се састала са покрајинским секретаром за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњеном Бјелићем. На састанку се највише разговарало о започетим пројектима, као и о могућностима проширења постојеће сарадње. У том смислу договорено је да Заједничко веће општина изради план и програм активности за следећу годину и достави га Влади Војводине како би се на тај начин испланирала и већа финансијска средства у буџету покрајине за ову институцију.

У покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима одржан је након тога још један састанак где је представнике ЗВО-а дочекао помоћник покрајинског секретаријата Небојша Кузмановић, заједно са Ђорђем Вукмировићем. Овај секретаријат и сада финансијски помаже велики број пројеката ЗВО-а који су у фази реализације. Из секретаријата је обећано да ће покушати пронаћи и додатна финансијска средства за КУД-ове који ове године нису добили средства од Савета за националне мањине Републике Хрватске те за наставак санације спомен подручја Дудик. Договорено је и да ће ускоро представници АП Војводине посетити и ЗВО, а том приликом биће организован и састанак са представницима општина које припадају под ЗВО. 

10.08.2017.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-а НА САСТАНКУ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ

Делегација Заједничког већа општина, на челу са новоизабраним председником Срђаном Јеремићем, посетила је деветог августа Привредну комору Србије где је договорено на које ће се начине општине, које припадају под ингеренције ЗВО-а, што боље представити заинтересованим инвеститорима из Републике Србије и на тај начин у будућности отварати нова радна места.

Био је то други по реду састанак представника ЗВО-а у Привредној комори након што је на иницијалном састанку договорено да све општине припреме презентације о својим инвестиционим плановима са циљем да се кроз потенцијална улагања из Републике Србије подигне ниво запослености припадника српске заједнице на овом подручју. 

Поред председника ЗВО-а, на састанку су били присутни и председник одбора за привредну ЗВО-а Рајко Лукић и начелник општине Борово Зоран Баћановић. Испред Привредне коморе Србије на састанку су били директор сектора за економске односе са иностранством Ненад Ђурђевић, саветник за регионалну сарадњу и иницијативе Милија Цвијовић, руководилац Александар Радовановић и саветница председника ПКС-а Даница Миловановић.

 

28.07.2017.Конституисан 6. сазив Скупштине ЗВО-а

У Вуковару 28.07.2017. конституисано је Заједничко веће општина (ЗВО). Институција српске заједице на истоку Хрватске која је пре 20 година настала на основу Ердутског споразума и Писма намере Владе РХ о завршетку мирне реинтеграције источне Славоније, Барање и западног Срема те одлуке хрватске Владе о саставу, организацији, надлежностима и финасирању ЗВО-а. Ово је шести сазив ЗВО-а чији су чланови, након последњих локалних избора, делегирани из једница локалне самоуправе на простору Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније у којима припадници српске националне мањине чине већину или партиципирају у представничкој власти. За председника је једногласно изабран Срђан Јеремић, 42-годишњи дипломирани економиста из Борова, актуелни председник Општинског већа општине Борово. Јеремић је на челу ЗВО-а заменио Драгана Црногорца. Нови председник је као први корак истакао  успостављање боље сарадње међу општинама које делују у саставу ЗВО-а.

“Морамо смањити поделе унутар српске заједнице и пронаћи заједнички језик око наших фундаменталних питања и опстанка на овом подручју. Верујем да кроз конструктиван дијалог и размену информација, међусобно поштовање и уважавање, можемо пронаћи адекватна решења којима ће се побољшати услови живота наших сународњака”, рекао је Јеремић и додао како жели унапредити и социјалну политику ЗВО-а за чега ће бити потребно пронаћи додатне изворе финансирања, што планира учинити већ до краја године.

Говорећи даље о смерницама и приоритетима Јеремић је, између осталог, навео сарадњу с матичном државом Србијом, страним амбасадама акредитованим у РХ, међународним владиним и невладиним организацијама те бољу, квалитетнију и интезивнију сарадњу са представницима српске заједнице који учествују у Влади РХ на свим нивоима, као и сарадњу са свим институцијама и организацијама Срба у Хрватској , као што су Српско народно веће, Српско културно друштво “Просвјета” , Српско привредно друштво “Привредник” и Самостална демократска српска странка, које раде на решавању проблема припадника српске националне мањине у Хрватској. Једно од ургентних питања је и решавање статуса ЗВО-а.

“Статусом удружења ” суи генерис”, удружења с посебним статусом, не можемо бити задовољни с обзиром на значај ЗВО-а, а поготово полазећи од чињенице да је ова институција настала на основу међународних споразума. То морамо решити на квалитетнији и инстиитуционалнији начин”, поручио је нови председник ЗВО-а.

Бивши председник Драган Црногорац је рекао да му је била велика част што је протеклх 12 година обављао ту дужност. “Поносан сам што сам у три мандата обављао ову, можда и најачаснију функцију Срба у Хрватској, која је носила велику одговорности не само према себи и свом раду већ и према припадницима српске заједнице, али и државе у којој живимо”, рекао је Црногорац.

Шести сазив скупштине ЗВО-а броји 24 члана, по два из Белог Манастира, Борова, Маркушице, Трпиње, Негославаца, Шодоловаца, Јагодњака и Ердута те по једног из општина Стари Јанковци, Нијемци, Дарда, Кнежеви Виногради, Поповац и Томпојевци. Чланови скупштине су и заменици жупана Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније из реда српске националне мањине, Ђорђе Ћурчић и Радомир Чварковић, који су по функцији и њени потпредседници. Два делегата из града Вуковара биће именована накнадно, након чега ће се број чланова повећати на 26. На конститутивној седници изабран је и нови секретар. Досадашњу секретарку Драгану Јецков која је почетком јула постала саборска заступница, заменио је 58-годишњи Винко Лазић, дипломирани политиколог из Вуковара.

Свечаној конститутивној седници Скупштине ЗВО-а присуствовао је и др Војислав Станимировић, донедавни председник СДСС-а, а сада председник Главне скупштине те странке, који је уз покојног Милоша Војновића, првог председника ЗВО-а , најзаслужнији за формирање ове институције српске заједнице.

18.07.2017.РАДНИ САСТАНАК УОЧИ СКУПШТИНЕ ЗВО-А

У Заједничком већу општина у Вуковару данас је одржан припремни радни састанак уочи формирања шестог сазива скупштине ЗВО-а. Састанак је иницирао председник ЗВО-а Драган Црногорац, а формирање скупштине и прва седница биће током овог месеца. На припремном радном састанку били су сви представници општина и градова који чине скупштину ЗВО-а.

05.07.2017.Бесплатне књиге за вуковарске првачиће у настави на српском језику

Заједничко веће општина (ЗВО) је уз помоћ Покрајинске владе Војводине обезбедило бесплатне уџбенике за први разред, у настави на српском језику и ћириличном писму, у три вуковарске основне школе. Ваучери за бесплатне књиге уручени су родитељима будућих ђака првака на састанку уприличеном у простору Заједничког већа општина у Вуковару којем је присуствовао и генерални конзул Србије у Вуковару Милан Шапић.

Председник ЗВО-а Драган Црногорац истакао је важност образовања припадника српске заједнице на матерњем језику и писму што та српска инситуција на овај начин промовише и потиче. Уговор о испоруци књига Црногорац је потписао с директором Издавачког предузећа “Просвјета” из Загреба Слободаном Живковићем. Према његовим речима, књиге ће будуће ђаке прваке дочекати у школама првог дана нове школске године. Вредност једног комплета књига је око 700 куна што је, истичу задовољни родитељи, за њихове кућне буџете велика уштеда.

Осим бесплатних књига, родитељи ученика првог разреда добиће на почетку следеће школске године и поклон-бон вредан 100 куна за куповину потребног прибора, најавио је Дејан Дракулић, председник Већа српске националне мањине града Вуковара. У први разред основне школе, у настави на српском језику и ћириличном писму, уписано је 50 ученика са подручја града Вуковара што је 4 ученика више него прошле године.

Извор:Радио Борово

14.06.2017.ИЗ МАТИЦЕ СТИЖЕ ВЕЋА ПОДРШКА ИНФОРМИСАЊУ

Нови Сад, 14. јун 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и председник Заједничког већа општина из Вуковара Драган Црногорац потписали су данас уговор о финансијској подршци додељеној на конкурсу Секретаријата за финансирање информисању на српском језику у земљама у окружењу која ће бити вишеструко већа него у 2016. години.

Продукцију ЗВО-а „Хронику Славоније, Барање и западног Срема“, која се емитује на Радио-телевизији Војводине, као и издавање листа на српском језику и ћириличком писму „Извор“, Секретаријат је, наиме, на недавно завршеном конкурсу подржао са укупно 3.390.000,00 динара. Прошлогодишња подршка коју је Заједничко веће општина из Вуковара добило износила је свега 200.000,00 динара.

„Ми знамо да ни средства која смо ове године одобрили нису довољна за потпуно стабилно функционисање медија на српском језику у Хрватској, али је ово први корак у промени негативне тенденције која је, практично, водила ка гашењу ове врсте подршке. Опредељење да се помоћ нашим медијима у дијаспори повећава је једнодушно, почев од председника Покрајинске владе Игора Мировића, до свих нас у Секретаријату“, нагласио је Штаткић.

Црногорац је, с друге стране, истакао да српски медији у Хрватској без помоћи из матичне земље, укључујући и ону коју добијају на конкурсима које расписује Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, буквално не би опстали.

„Отуда и наша захвалност за подршку која нам омогућава да трајемо и чувамо језик и писмо као кључне елементе очувања националног идентитета“, додао је Црногорац.

Када је о Хрватској реч, Секретаријат је, поред пројеката Заједничког већа општина, подржао и пројекте Радија Банска Коса из Белог Манастира (160.000,00), Радио Дунава из Вуковара (350.000,00) и Радио Борова (400.000,00), па је укупна вредност подршке информисању на српском језику у тој земљи у 2017. достигла 4.300.000,00 динара. Током 2016. године износ те подршке био је 600.000,00 динара.

Поред помоћи српским медијима у Хрватској, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је ове године вишеструко повећао и подршку медијима на српском језику у Мађарској и Румунији.

Извор: http://www.kultura.vojvodina.gov.rs/

12.06.2017.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-а НА САСТАНКУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ

У петак 09.06.2017. године одржан је радни састанак делегације ЗВО-а коју је предводио председник ЗВО-а Драган Црногорац са председником Владе АП Војводине Игором Мировићем на којем су утврђени заједнички циљеви и покрајина се обавезала да ће помоћи у реализацији захтева од стране ЗВО-а важних за српску заједницу.

Прво су договорена средства за куповину школских уџбеника за прваке који уписују основну школу на српском језику и писму у Вуковару.

Такођер, покрајина се обавезала помоћи у реконструкцији спомен парка Дудик и суфинасирати другу фазу која се односи на обнову пет бетонских купола.

Још један од важнијих захтева делегације ЗВО-а који је одобрен од покрајине је и тај који се односи на суфинасирање програма КУД-ова који делују и раде на територији Славоније, Барање и западног Срема, а који нису остварили финансијску подршку за своје програме из други фондова ( Савјет за националне мањине РХ).

 На крају можемо закључити да је састанак изнео веома важне и конкретне закључке који су само почетак у подршци која српска заједница и ЗВО-а може очекивати од стране АП Војводине, те се очекује врло брзо узајмна посета председника Владе Игора Мировића са сарадницима, Заједничком већу општина.

                                                                                  ПРЕДСЕДНИК ЗВО-а

                                                                                          Драган Црногорац, проф

 

09.06.2017.ДРАГАН ЦРНОГОРАЦ НА СЕДНИЦИ ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ

У Дому Народне скупштине у Београду одржана је осмог јуна седма седница Одбора за дијаспору и Србе у Региону на којој је учествовао и председник Заједничког већа општина Драган Црногорац. На седници се говорило о положају и перспективама Срба у региону, а наглашено је да је, поред различитог положаја Срба од земље до земље региона, заједнички задатак свих очување српског идентитета и проналазак квалитетних и одрживих решења за побољшање положаја Срба.

28.04.2017.ПРЕДСЕНИКУ ЗВО-а ПОВЕЉА МАТИЦЕ ИСЕЉЕНИКА И СРБА У РЕГИОНУ

Београд, 27.4.2017. – Матица исељеника и Срба у региону обележила је свечаним програмом свој дан, а тим поводом додељене су и Повеље Матице за 2016. годину, као и књижевна награда „Растко Петровић“. Повеље су додељене значајним појединцима и организацијама из Србије и расејања а међу добитницима из региона Повељу је добио и председник Заједничког већа општина Драган Црногорац. Домаћин свечаности био је председник Матице исељеника Миодраг Јакшић

03.04.2017.ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОСЕТИ ЗВО-у

Прошле среде гост у Вуковару био је председник скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону и народни посланик српског парламента мр Иван Костић. Након посете конзулату Републике Србије у Вуковару Костић је примљен и у просторијама Заједничког већа општина где је упознат са радом ове институције, али и са животом Срба на овом подручју.

Поред тога Костић је имао прилику да посети родну кућу Милутина Миланковића и православни храм у Даљу, затим храм и етно кућу у Бијелом Брду као и сам Вуковар где је учествовао и на промоцији збирке песама „Искра“ Борислава Гвозденовића из Врбаса која је промовисана у Српском културном центру.

Такође, Костић се упознао и са актуелном ситуацијом у Вуковару и околним местима у којима живе Срби и сазнао за проблематику везану за пољопривредно земљиште у општини Трпиња са којом су га упознали пољопривредници и представници општинског одбора Самосталне демократске српске странке. 

28.03.2017.JAVNI NATJEČAJ

Temeljem članka 40. Zakona o ustanovama( NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08), članka 37. Statuta Srpskog kulturnog centra(u daljem tekstu SKC) od 10.12.2013.godine ,

Upravno vijeće SKC-a  dana, 28.03.2017.god.,raspisuje ponovljeni

 

JAVNI NATJEČAJ

 

Za imenovanje ravnatelja SKC-a u Vukovaru

Uvjeti:

-preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij

-ispunjava uvjete za stručnog radnika ili suradnika u SKC-u

-najmanje pet godina rada u kulturi ili obrazovanju

- poznavanje kulture,istorije srpske nacionalne manjine

-izvrsno poznavanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma

Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Uz prijavu na natječaj kandidati su dužni dostaviti :

-životopis

-dokaz o državljanstvu Republike Hrvatske (domovnicu)

-dokaz o stručnoj spremi

-dokaz o radnom stažu u kulturi ili obrazovanju

-potvrda da nije pokrenut kazneni postupak (ne starija od 6 mjeseci)

Ravnatelja imenuje i razrješava Skupština  Zajedničko vijeće općina.

Mandat ravnatelja je 5 godina.

Radni odnos ravnatelja se zasniva na puno radno vrijeme.

Prijave na natječaj s dokazima o ispunjavanju uvjeta, podnose se u roku od 15 dana od dana objave  natječaja.

Prijave se podnose  na adresu: Srpski kulturni centar  ul. Eugena Kvaternika 01, Vukovar s naznakom „Natječaj za ravnatelja/icu SKC-a - Ne otvarati“

Nepotpune i nepravovremene prijave na  javni natječaj neće se razmatrati.

Upravno vijeće SKC-a zadržava pravo poništenja javnog natječaja.

O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na natječaj.

 

U Vukovaru,23.03.2017.

 

Upravno vijeće SKC-a

23.03.2017.Јавни позив за подношење предлога за доделу признања ЗВО-а

Одбор за доделу признања

Број : 01-73/17

На основу чл.7. Правилника о додели признања Заједничког већа општина, Одбор за доделу признања

О Б Ј А В Љ У ЈЕ

 

Јавни позив за подношење предлога за доделу признањ Заједничког већа општина

Позивају се:

  • грађани( група од најмање 3),
  • правне особе,

чланови Скупштине ЗВО-а да поднесу своје предлоге за доделу признања ЗВО-а :

 ПЛАКЕТА 

 је јавно је признање које се додељује за изузетна остварења постигнута на подручју ЗВО-а,  а у корист промоције и свеукупног јачања српске етничке заједнице.

Плакета се додељује за изузетна достигнућа у области :

  • науке, образовања, културе, спорта
  • друштвеног развоја
  • економског напретка

Плакета се може доделити за животно дело или за изузетан успех у одређеној делатности у периоду од оснивања ЗВО-а до данас.

Плакета се може доделити појединцу или правној особи, која живи или делује на подручју ЗВО-а, Републике Хрватске,  Републике Србије и српске дијаспоре.

ПОВЕЉА

је јавно признање Заједничког већа општина за допринос, очувању и развоју националног, културног и духовног идентитета српске етничке заједнице на простору деловања Заједничког већа општина .

Повеља се додељује за посебан допринос и развој у области :

  • економије-привреде
  • образовању,култури,спорту
  • свеукупан друштвени развој српске етничке заједнице на простору ЗВО-а

Повеља се може доделити појединцу, правним особама које живе и раде на простору деловања ЗВО-а, Републике Хрватске,  Републике Србије и српске дијаспоре.

Предлози за доделу признања ЗВО-а треба да  садрже :

 

-биографију  физичке особе са  детаљним образложењем

-податке о статусу правне особе, деловање те образложењем.

-врста признања за која се предлаже појединац или правна особа

-документација која потврђује оправданост предлога: објављени радови, анализе, критике, јавне оцене струке, такмичарски резултати и сл.

 

Плакета се додељује на свечаности поводом Дана Заједниичког већа општина, 23. маја 2017.године .

Предлози се могу поднети до 13.04.2016.  лично или поштанским путем на адресу:

Е. Кватерника 1, 32000 Вуковар са назнаком „За доделу признања“

 

У Вуковару, 23 03.2017.                                                                                               Одбор за доделу признања

21.03.2017.ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА БОЛМАНСКЕ БИТКЕ

Болманска битка вођена је од 6. до 21. марта 1945. и представља једну од највећих битака у борби за ослобођење Барање од фашистичке окупације. Сећање на заједничку победу Југословенске и Црвене армије,као и на све страдале одржано је у Болману и ове године. Обележавање годишњице Болманске битке организовали су 18. марта општина Јагодњак и Удружење антифашистичких бораца и антифашиста из Белог Манастира.

Венци су положени на спомен костурнице и споменике у Петловцу, Барањском Петровом Селу, на уласку у Болман као и у самом центру села. Међу бројним делегацијама венац је положио и председник Одбора за културу ЗВО-а Небојша Видовић. 

У Дому културе у Болману одржан је и пригодни уметнички програм у оквиру којег је представљена је и књига "Болманска битка" аутора Јована М. Недића иначе рођеног Болманца који је на једном месту сакупио све историјске изворе и на свеобухватан начин приказао узроке, ток и последице борбе која се овде водила. 

10.03.2017.КОНКУРС ЗА ПРИЈЕМ У ПОЛИЦИЈУ

Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске расписало је конкурс за упис у Програм средњошколског образовања одраслих за занимање полицајац. Планиран је упис 400 полазника, а рок за подношење пријава траје до 17. марта. Више о конкурсу можете прочитати на овом линку.

Додатне информације о потребној документацији , као и о начину остваривања права у складу са Уставним законом о правима националних мањина можете добити у Заједничком већу општина на адреси Еугена Кватерника 1. у Вуковару или на број телефона 032 422-750.

08.03.2017.JAVNI NATJEČAJ

Temeljem članka 40. Zakona o ustanovama( NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08), članka 37. Statuta Srpskog kulturnog centra(u daljem tekstu SKC) od 10.12.2013.godine ,

Upravno vijeće SKC-a  na sjednici održanoj dana, 08.03.2017.god.,raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

Za imenovanje ravnatelja SKC-a u Vukovaru

Uvjeti:

-preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij

-ispunjava uvjete za stručnog radnika ili suradnika u SKC-u

-najmanje pet godina rada u kulturi ili obrazovanju

- poznavanje kulture,istorije srpske nacionalne manjine

-izvrsno poznavanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma

Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Uz prijavu na natječaj kandidati su dužni dostaviti :

-životopis

-dokaz o državljanstvu Republike Hrvatske (domovnicu)

-dokaz o stručnoj spremi

-dokaz o radnom stažu u kulturi ili obrazovanju

-potvrda da nije pokrenut kazneni postupak (ne starija od 6 mjeseci)

 

Ravnatelja imenuje i razrješava Skupština  Zajedničkog vijeća općina.

Mandat ravnatelja je 5 godina.

Radni odnos ravnatelja se zasniva na puno radno vrijeme

Prijave na natječaj s dokazima o ispunjavanju uvjeta, podnose se u roku od 15 dana od dana od dana objave  natječaja.

Prijave se podnose  na adresu : Srpski kulturni centar  ul. Eugena Kvaternika 01, Vukovar s naznakom „Natječaj za ravnatelja/icu SKC-a-  Ne otvarati“

Nepotpune i nepravovremene prijave na  javni natječaj neće se razmatrati.

Upravno vijeće SKC-a zadržava pravo poništenja javnog natječaja.

O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na natječaj.

 

U Vukovaru,08.03.2017.

Upravno vijeće SKC-a

06.03.2017.OБАВЕШТЕЊЕ КОНЗУЛАТА У ВЕЗИ СА ИЗБОРИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У Републици Србији 2. априла 2017. године одржаће се председнички избори. Обавештавају се бирачи који имају пребивалиште у Републици Хрватској да своје бирачко право могу да остваре у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у Републици Хрватској.

Бирачко право имају српски држављани који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији, а да би остварили своје право бирачи морају бити уписани у јединствени бирачки списак у Републици Србији. Уколико лице које има бирачко право (држављанство и пријављено пребивалиште у Републици Србији) није уписано у јединствени бирачки списак захтев за упис у јединствени бирачки списак може поднети преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Републици Хрватској истовремено са захтевом за упис податка да ће гласати у иностранству.

Рок за подношење захтева да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим председничким изборима гласати у иностранству истиче 11. марта 2017. године.

Позивају се држављани Србије са боравком на јурисдикционом подручју Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару да најкасније до 11. марта 2017. године овом конзуларном представништву поднесу захтев за упис у бирачки списак податка да ће гласати у овом представништву. Напомињемо да су лица која су на претходним изборима гласала на овом бирачком месту дужна да поднесу нови захтев за предстојеће изборе.

Бирачи могу да изврше увид да ли су уписани у јединствени бирачки списак електронским путем на званичној страници Министарства државне управе и локалне самоуправе - www.mduls.gov.rs, уношењем података о јединственом матичном броју грађана.

Ради додатних информација грађани се могу обратити Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару на телефон  032 / 441 016   и   032 / 441 183.

06.03.2017.САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом најновијег инцидента, исписивања непримерених графита са усташким и неонацистичким порукама на просторијама фудбалског клуба „Бршадин“ из Бршадина, Заједничко веће општина из Вуковара изражава забринутост због све учесталијих инцидената који на најгори могући начин вређају припаднике српске заједнице у Хрватској.

Ови графити у Бршадину само су још један од доказа да је екстремизам у Хрватској у порасту, што су уосталом саопштиле и многе друге релевантне међународне организације – извештај Стејт Департмента за Балкан. Остаје само да још и држава Хрватска, а пре свега председница Колинда Г. Китаровић и премијер Владе Андреј Пленковић дају свој суд о свакој врсти екстремизма према Србима, као и да свима онима који на различите начине афирмативно говоре о усташкој, фашистичкој и нацистичкој идеологији, јасно стане на пут.

                                                        

 

                                                                                  ПРЕДСЕДНИК ЗВО-а

                                                                               Драган Црногорац, проф

 

02.02.2017.ПОМОЋ ЗА БОГОСЛОВИЈУ МАНАСТИРА КРКА

БОРОВО, 01.02.2017. – У организацији Заједничког већа општина, Самосталне демократске српске странке и свих других српских општина и институција са истока Хрватске, одржана је акција прикупљања средстава за прехрамбене потребе Богословије „Света Три Јерарха“ манастира Крка. Акција је покренута пре 16 година и у њу се сваке године укључује све више удружења и појединаца. Ове године отрпемљено је више од тону меса и месних прерађевина које ће задовољити потребе ђака у другом полугодишту. Донацију је у име богословије преузео игуман Херувим Ђермановић. 

31.12.1997.Секретар ЗВО-а, Драгана Јецков, дипл.правник.

- Рођена 08.07.1976. год. у Винковцима,

- Држављанство РХ,

- Српкиња,

- Православка,

- Удана, мајка једног детета,

- Основна школа „Маркушица“ Маркушица,

- Средња медицинска школа у Краљеву,

- Правни факултет Нови Сад, дипломирани правник,

- Председница ОО СДСС-а општине Маркушица,

- Секретар Заједничког већа општина Вуковар,

- Члан Жупанијског већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније,

- Члан Управног већа Српског културног центра Вуковар,

- Потпредседница Жупанијског већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније.