ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

11.06.2018.САСТАНАК СА МИНИСТАРКОМ ОБРАЗОВАЊА

11.06. - У Министарству образовања одржан је састанак представника српске заједнице са министарком образовања Блаженком Дивјак. Српску заједницу представљали су др. Милорад Пуповац - саборски заступник и председник СДСС-а, Драгана Јецков - саборска заступница СДСС-а и Срђан Јеремић - председник Заједничког већа општина.

Теме састанка биле су захтев српске заједнице да се хитно изврши пренос оснивачких права са Вуковарско-сремске жупаније на општине Борово, Негославци и Маркушица за основне школе које делују на њиховом подручју.

Министарка се сложила да су законске претпоставке испуњене те да ће се заложити за што брже решење овог питања.

Надаље, разговарало се о формално-правном регулисању статуса водитеља наставе на српском језику и ћириличном писму у школама које похађа значајан број припадника српске заједнице, а где су директори школа из реда већинског народа.

Разговарало се и о могућностима да Техничка школа "Никола Тесла" добије статус регионалног центра компетентности за област роботике, програмирања, wеба и паметних инсталација.

Говора је било и о новом сектору за мањине при овом министарству као и о кадровским решењима у оквиру истога.

Министарка је обећала помоћ у решавању свих отворених питања српске заједнице у подручју образовања кроз интензивирање рада комисије која је формирана пре неколико месеци, а чији је циљ дефинисање постојећих проблема у мањинском образовању те предлагање решења за исте.